Gevaren van blootstelling aan asbest: Waarom is asbest zo schadelijk voor uw gezondheid

Asbest in het dak

Asbest is een veelvoorkomend materiaal dat in het verleden vaak werd gebruikt in de bouw van woningen en gebouwen. Het is sterk en brandwerend, waardoor het een populair materiaal was voor daken, muren en vloeren. Helaas is asbest ook zeer schadelijk voor de gezondheid wanneer het wordt ingeademd. Het kan leiden tot ernstige longziekten zoals asbestose en kanker.

Wat is het grootste gevaar aan asbest?

Het grootste gevaar van blootstelling aan asbest is dat de vezels van dit materiaal zich vastzetten in de longen en andere organen wanneer ze worden ingeademd. Dit kan leiden tot ontstekingen en afwijkingen in de cellen van het lichaam, wat kan resulteren in asbestose en longkanker. Asbestose is een ernstige aandoening waarbij de longen stijf en minder elastisch worden, wat het moeilijk maakt om te ademen. Longkanker kan zich ontwikkelen wanneer de kankercellen zich verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Blootstelling aan asbest kan ook leiden tot andere vormen van kanker, zoals mesothelioom. Dit is een zeldzame vorm van kanker die zich ontwikkelt in de buitenste laag van de longen en de buikholte. Mesothelioom is vaak dodelijk en kan jarenlang onopgemerkt blijven voordat de symptomen zich voordoen.

Blootstelling aan asbest kan leiden tot kanker

Ook in een bloempot is er mogelijks asbest terug te vinden

Asbest kan ook gevaarlijk zijn voor mensen die in de buurt van asbesthoudende materialen werken, zoals slopers, timmermannen en renovatiewerkers. Zij kunnen blootgesteld worden aan asbestvezels wanneer ze met het materiaal werken of als ze in de buurt zijn wanneer het wordt verwijderd. Het is daarom van groot belang dat werknemers die in aanraking komen met asbest beschermende kleding en uitrusting dragen om hun gezondheid te beschermen.

In veel landen is het gebruik van asbest in de bouw sinds de jaren ’80 verboden, maar het materiaal kan nog steeds worden aangetroffen in oudere gebouwen. Als u denkt dat uw woning of gebouw asbest bevat, neem dan contact op met een professioneel bedrijf dat gespecialiseerd is in het verwijderen van asbest. Het is belangrijk om asbesthoudende materialen te verwijderen voordat u begint met renovatiewerkzaamheden.

Asbesim is gespecialiseerd in het veilig verwijderen van asbest volgens de meest recente veiligheidsvoorschriften. Denk aan uw gezondheid en vraag hier een offerte aan voor uw asbestverwijdering

Benieuwd naar andere artikels over asbest?

CONTACTEER ONS

Vraag offerte aan

Vul het contact formulier in en we contacteren u binnen de 24 uur of contacteer ons via onderstaande gegevens
+32 493 41 26 25
info@asbesim.be

FOLLOW US

Offerte 2022
  • Info
  • Persoonlijke details