foto van boerderij die asbestattest bij ons aanvroeg

Destructieve asbestinventaris

Bent u van plan om uw gebouw te renoveren of slopen? Laat eerst een destructief asbestinventaris opstellen Asbesim. Wij bieden professionele asbestinventarisatie volgens de laatste wetgeving.

Een destructieve asbestinventaris wordt opgemaakt voordat er sloop- of renovatiewerken plaatsvinden in een gebouw. Deze inventaris geeft alle asbesthoudende materialen weer die aanwezig zijn in een gebouw. Ingesloten materialen worden ook geïnspecteerd. Doel van deze destructieve inventaris is het in kaart brengen van asbestmaterialen, zodat deze veilig kunnen verwijderd worden voor start van de volgende werken. Ook zorgt dit document ervoor dat werknemers weet hebben van asbesthoudende materialen.

Destructief Asbestinventaris: Wat houdt het in?

Een destructief asbestinventaris is een document dat, na een grondige inspectie ter plaatse, een gedetailleerd overzicht geeft van de aanwezige asbesthoudende materialen in en rond een gebouw. Het bevat informatie over de geschatte hoeveelheden asbest, de procedures voor werkzaamheden en verwijdering, en wie deze werkzaamheden mag uitvoeren. Dit document is van cruciaal belang om werknemers te beschermen tegen blootstelling aan asbest en om te voldoen aan de Belgische wetgeving.

Wist u trouwens dat er een tool van de Vlaamse Overheid bestaat om alle info over uw woning, zoals bijvoorbeeld een asbestattest, te centraliseren? Meer info erover vind u hier. 

Waar en Wanneer Is Een Destructief Asbestinventaris Verplicht?

Een Destructief Asbestinventaris is verplicht voor sloop-, renovatie-, ontmantelings- of onderhoudswerken in overeenstemming met de welzijnswet. Dit geldt al sinds 1995 voor gebouwen van alle types en bouwjaren waar er personeel terwerkgesteld wordt. Blijkt uit de inventaris dat er asbest in het gebouw aanwezig is? Dan moet de werkgever een beheerprogramma opmaken dat hij samen met de asbestinventaris jaarlijks moet (laten) actualiseren.

Het proces voor het opmaken destructief asbestinventaris

Het opstellen van een Destructieve Asbestinventaris omvat verschillende stappen:

  1. Vooronderzoek en inspectie: verzameling van technische informatie over het gebouw en een grondige inspectie ter plaatse, inclusief staalnames.
  2. Opstellen van de asbestinventaris: de deskundige maakt een gedetailleerde lijst van asbestverdachte en asbesthoudende materialen, inclusief risicoanalyse en beheersmaatregelen.
  3. Staalnames en labo-onderzoek: Indien nodig worden stalen genomen voor analyse om de aanwezigheid van asbest te bevestigen.
  4. Rapportage: de asbestinventaris wordt gefinaliseerd, inclusief staalanalyse en wordt aan de opdrachtgever verstrekt.
  5. Optionele controle: er is een mogelijkheid om een controle tijdens de uitvoering van de asbestverwijdering in te plannen.

Destructief asbestinventaris nodig?

Ontvang een gepersonaliseerde offerte

Neem contact via mail of gsm nummer en ontvang een vrijblijvende gepersonaliseerde offerte. Dit kan op elk moment van de dag, 7 dagen op 7. 

Veelgestelde vragen

De termijn tussen aanvraag en inspectiebezoek bedraagt maximum 2 weken. Er is steeds de mogelijkheid om een spoedprocedure te starten indien nodig.

De asbestinventaris wordt verstuurd 1 tot 2 weken na het inspectiebezoek ter plaatse.

De duur van het inventarisatiebezoek hangt af van verschillende factoren. Belangrijke factoren hierbij zijn de nuttige oppervlakte van het gebouw en het aantal asbesthoudende materialen.

Een asbestinventaris verkrijgen via Asbesim is niet ingewikkeld. Ten eerste neemt u contact met ons op (dit kan telefonisch of via mail). Hierna plannen we een inspectiebezoek in. De rest doen wij.

De prijs van de asbestinventaris hangt volledig af van de totale nuttige oppervlakte van het pand. Vraag hier uw offerte aan en ontvang deze binnen de 2 minuten, zelfs in het weekend.

Vanaf 23 november 2022 is een asbestcertificaat verplicht voor de verkoop en schenking van alle panden waarvan de bouw dateert van voor 2001, de oppervlakte van het gebouw 20 m² of meer is en u het gebouw(deel) verkoopt of schenkt (erfenissen vallen hier niet onder).

Lorem ipsum dolor ist amte, consectetuer adipiscing eilt. Aenean commodo ligula egget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quak felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quid, sem.

Dak ter inspectie asbestattest, bevat golfplaten met asbest