Asbestwetgeving in België: alles wat je moet weten (2023)

In België is de wetgeving rond asbest strikt en gericht op het beschermen van de gezondheid en veiligheid van mensen. Asbest is een natuurlijk voorkomend mineraal dat vroeger veel gebruikt werd in bouwmaterialen vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Inmiddels is bekend geworden dat asbest schadelijk is voor de gezondheid en kan leiden tot ernstige ziektes zoals longkanker en mesothelioom.

Belgische asbestwetgeving

Om de blootstelling aan asbest te verminderen, heeft de Belgische overheid wetgeving opgesteld om het gebruik van asbest te verbieden en te reguleren. Zo is het bijvoorbeeld verboden om asbesthoudende producten te produceren, te verkopen of te gebruiken. Dit geldt ook voor het verwijderen en vervoeren van asbest zonder de juiste vergunningen.

Professionele asbestverwijdering met techniek eenvoudige handelingen

Voor de veilige verwijdering van asbest in bestaande gebouwen zijn er specifieke voorschriften vereist. Zo moeten er bijvoorbeeld gecertificeerde professionals worden ingeschakeld om asbest te verwijderen en moeten er specifieke veiligheidsmaatregelen worden genomen om blootstelling aan asbest te voorkomen.

Registratiesysteem voor asbest


Daarnaast is er een registratiesysteem voor asbest in België waarbij eigenaren van gebouwen verplicht zijn om te melden of hun gebouw asbest bevat. Dit is om te voorkomen dat mensen onbewust blootgesteld worden aan asbest en om te zorgen dat asbest veilig kan worden verwijderd. Meer weten of u zo een asbestattest nodig heeft voor uw woning? Lees dan dit artikel.

In samenvatting: de wetgeving rond asbest in België is gericht op het verbieden en reguleren van het gebruik van asbest, en op het veilig verwijderen ervan uit bestaande gebouwen. Dit is om de blootstelling aan asbest te verminderen en de gezondheid en veiligheid van mensen te beschermen. Meer info kan u terugvinden op de officiele website van Vlaanderen.

Bent u op zoek naar een gecertificeerd bedrijf dat asbest verwijderd in uw huis/bedrijf? Vul dan hier uw gegevens in en ontvang binnen 24 uur uw persoonlijke offerte.

Benieuwd naar andere artikels over asbest?

CONTACTEER ONS

Vraag offerte aan

Vul het contact formulier in en we contacteren u binnen de 24 uur of contacteer ons via onderstaande gegevens
+32 493 41 26 25
info@asbesim.be

FOLLOW US

Offerte 2022
  • Info
  • Persoonlijke details