foto van boerderij die asbestattest bij ons aanvroeg

Asbestattest aanvragen

Bent u van plan om uw gebouw te verkopen of te verhuren? Laat eerst een asbestattest opstellen bij ons bedrijf. Wij bieden professionele asbestinventarisatie volgens de laatste wetgeving.

Vanaf 23 november 2022 is een asbestattest verplicht voor de verkoop en schenking van alle panden waarvan de bouw dateert van voor 2001. De aanleiding hiervoor is het asbest-afbouwbeleid van de Vlaamse Regering. Het doel van dit attest is het opsporen en het in kaart brengen van asbesthoudende materialen in een gebouw. Het streefdoel van de Vlaamse Regering is om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken. 

Wat is het asbestattest?

Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw, dat de asbesthoudende materialen in pand of gebouw beschrijft. Het attest op zich is een uniek rapport over de asbestinventarisatiegegevens van een gebouwinspectie. Dit wordt afgeleverd na ingave, door een gecertificeerd asbestdeskundige zoals asbesim, aan de databank van OVAM.
Bent u enkel op zoek naar een asbestanalyse dan kan u ook bij Asbesim terecht.

Wist u trouwens dat er een tool van de Vlaamse Overheid bestaat om alle info over uw woning, zoals bijvoorbeeld een asbestattest, te centraliseren? Meer info erover vind u hier. 

Voorbeeld asbestattest aanvraag
Voorbeeldpagina uit attest
Schoorsteen met asbest

Waarom is het attest verplicht?

Sinds 23 november 2022 is een asbestinventarisatierapport verplicht bij de verkoop of verhuur van een pand met een bouwjaar ouder dan 2001. Dit geldt ook bij een overdracht onder levenden, bijvoorbeeld bij een schenking. De inhoud van het attest moet bekend gemaakt worden aan de kopende partij van het pand bij het ondertekenen van de onderhandse verkoopsovereenkomst.

Bovendien moet iedere eigenaar van een woning of gebouw ouder dan 2001 tegen 2032 beschikken over een asbestinventarisatierapport. Tegen 1 mei 2025 moet elk mede-eigendom een asbestattest aangevraagd hebben.

Hoelang is het asbestattest geldig?

Het attest is standaard 10 jaar geldig. Vanaf het moment dat minstens 1 asbesthoudend materiaal met hoog materiaalrisico aanwezig is, wordt deze geldigheidsduur ingekort naar 5 jaar.

Een attest is niet meer geldig:

  • Als de geldigheidsdatum voorbij is. De geldigheid van het attest vervalt dan automatisch.
  • Indien er een recenter asbestattest werd opgesteld: alle oudere attesten zijn automatisch niet meer geldig als er voor datzelfde huis een nieuw attest wordt opgesteld.

Meer info is terug te vinden op de officiele site van OVAM.

Belangrijk: Het opmaken van een asbestattest en het verwijderen van asbest op dezelfde locatie mag niet door eenzelfde firma gebeuren.

Asbestattest aanvragen?

Ontvang een gepersonaliseerde offerte

Met ons formulier kan u binnen de 2 minuten een vrijblijvende gepersonaliseerde offerte in uw mailbox ontvangen. Dit kan op elk moment van de dag, 7 dagen op 7. 

Offerte 2022
  • Info
  • Persoonlijke details

Veelgestelde vragen

Momenteel is het heel druk aangezien wetgeving rond deze certificaten niet lang geleden is ingevoerd. Toch streven wij ernaar om de klanten die een aanvraag voor een attest inleveren, zo snel mogelijk te bedienen. Er is steeds de mogelijkheid om een spoedprocedure te starten indien nodig.

Het asbestinventarisatie krijg je als klant ongeveer 7 tot 10 dagen na het inspectiebezoek ter plaatse.

De duur van het inventarisatiebezoek hangt af van enkele factoren. Belangrijke factoren zijn het bewoonbare oppervlakte en het aantal asbesthoudende materialen aanwezig. Meestal duurt een bezoek ongeveer 2 tot 4 uur.

Een attest verkrijgen via Asbesim is niet ingewikkeld. Eerst neemt u contact met ons op (dit kan telefonisch, via mail of het offerteformulier). Hierna spreken we samen met u een datum af. De rest doen wij. U krijgt uw attest op een zo kort mogelijke periode.

De prijs van de asbestinventarisatierapport hangt volledig af van de bewoonbare oppervlakte van het pand. Vraag hier uw offerte aan en ontvang deze binnen de 2 minuten, zelfs in het weekend.

Vanaf 23 november 2022 is een asbestcertificaat verplicht voor de verkoop en schenking van alle panden waarvan de bouw dateert van voor 2001, de oppervlakte van het gebouw 20 m² of meer is en u het gebouw(deel) verkoopt of schenkt (erfenissen vallen hier niet onder).

Lorem ipsum dolor ist amte, consectetuer adipiscing eilt. Aenean commodo ligula egget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quak felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quid, sem.

Dak ter inspectie asbestattest, bevat golfplaten met asbest